FAQ
Ja! De RWA toepassingen van Decorit zijn getest volgens de norm 12101-2:2003.
In de meeste gevallen geeft de brandweer het advies om een polycarbonaat lichtkoepel te voorzien bij het brandluik dit omdat polycarbonaat een niet-druipende stof is als deze smelt. Hier kan dus rekening mee gehouden worden bij het kiezen van een RWA-systeem.
Bij brand is het niet het vuur maar vooral de rook die de meeste dodelijke slachtoffers maakt. Daarom worden rookluiken meestal geïnstalleerd in trappenhallen die dienst doen als evacuatieroute.
De rookluiken worden voorzien van een prioritaire bediening welke boven alle andere bedieningsmogelijkheden (temperatuurdetectie, rookdetectie, smeltlood, ... ) staat. Dit geeft de mogelijkheid aan de brandweer het rookluik te openen of sluiten. Zaken om in gedachten te houden bij het voorzien van een RWA-systeem.
Decorit biedt een onderhoudsservice voor de RWA-systemen onder de vorm van een jaarlijks contract. Het is noodzakelijk dat de goede werking van het systeem jaarlijks gecontroleerd wordt.
Hiervoor kan u een aanvraag indienen bij Decorit, deze is hieronder te vinden. U mag dit formulier ingevuld opsturen naar sv@decorit.be
RWA-installaties zijn efficiënte brandveiligheidssystemen die bij brand mogelijks veel schade kunnen voorkomen. Om de kwaliteit te verzekeren, kan je hierbij best kiezen voor erkende rookafvoersystemen die voorzien zijn van het nodige CE-label. Daarnaast doe je er goed aan om het plaatsen van RWA-installaties over te laten aan specialisten. Dat geldt ook voor het onderhoud, de controle en keuring. Zo ben je er zeker van dat de kwaliteit verzekerd wordt en gekozen wordt voor de best toepasselijke RWA-toepassing volgens de situatie. Reken daarom op de RWA-specialisten van Decorit.
Decorit biedt een ruim gamma aan RWA-installaties met toepassingen gaande van lichtkoepels, tot lichtstraten, platdakvensters en dakvlakvensters. Ons RWA-gamma biedt keuze uit rookafvoersystemen uit pvc, galva of polyester. Daarnaast kan je ook kiezen voor spouwplaten of massieve platen. Het Velux gamma vervolledigt het aanbod met Velux modulaire lichtstraten, Velux ontrokingsluiken voor platte daken en Velux ontrokingsluiken voor trappenhuizen. Met ons ruime aanbod rookafvoersystemen vind je vast de RWA-installatie die best voor je past.
Het Velux ontrokingssysteem voor platte daken is voorzien van veiligheidsbeglazing dat uiterst isolerend werkt. Voorzien van een 24V gelijkstroommotor kan het rookafvoersysteem in maximum 1 minuut geopend worden bij rookdetectie. Ook kan het dakvenster tot 20 cm geopend worden voor dagelijkse ventilatie. Door te kiezen voor Velux dakvensters of modulaire lichtstraten, kan je genieten van een ongeziene lichtinval in huis die de ruimtes in geen tijd weet te transformeren tot lichtrijke en aangename plaatsen. Heb je interesse in deze Velux mogelijkheden? Vraag dan gerust meer informatie bij Decorit.
Het Velux ontrokingssysteem voor trappenhuizen is een typisch wentelend dakvenster. Voorzien van een 24V gelijkstroommotor wordt het dakvenster in maximum 1 minuut geopend bij rookdetectie. Daarnaast kan het dakvenster tot 20 cm geopend worden om dagelijkse ventilatie mogelijk te maken. Wanneer je voor dit type Velux ontrokingssysteem kiest, heb je keuze uit een Velux dakvenster in witgeverfd hout met UV-bestendige acrylverf of uit een Velux dakvenster in hout omhuld met wit afgelakt polyurethaan. Dit gamma wordt mooi aangevuld met gootstukken en bijhorende installatieproducten naar keuze. Op zoek naar rookafvoer voor trappenhuizen en interesse in dit rookafvoersysteem? Neem dan snel contact op met Decorit.
Decorit brengt een specifiek gamma van Velux bestemd voor rookafvoer. Dit gamma bestaat onder meer uit Velux ontrokingsluiken voor platte daken, Velux ontrokingsluiken voor traphuizen en Velux modulaire lichtstraten. Deze elk voorzien van hun eigen specificaties en inzetbaar volgens hun toepassingen. Neem alvast een kijkje naar ons ruime aanbod RWA-installaties en vraag gerust om advies aan de RWA-specialisten bij Decorit.
In het gamma aan RWA-installaties zijn er diverse mogelijkheden afhankelijk van de toepassing in de ruimte. Zo kan je kiezen voor rookafvoersystemen voor trappenhuizen en voor rookafvoersystemen voor industriegebouwen. Deze zijn elk voorzien van hun eigen specifieke eigenschappen zodat de rookgassen en warmte kunnen ontsnappen wanneer brand zou ontstaan. Daarnaast bestaan er ook RWA-systemen die geïntegreerd zijn in lichtstraten. Bij het maken van de keuze in deze verschillende RWA-installaties wordt met verschillende zaken rekening gehouden die afhankelijk zijn van de toegepaste ruimte. Daarnaast zijn er nog te overwegen opteis zoals rookafvoersystemen met klapramen of rookafvoersystemen met kleppenverluchters. Wens je ook graag te weten wat de beste toepassing zou zijn voor jouw situatie? Neem dan snel contact op met de specialisten bij Decorit.
RWA heeft als voornaamste doel rookbeheersing, maar kan ook gebruikt worden bij dagelijkse ventilatie en daglicht. Bij trappenhallen is het steeds extra belangrijk dat deze voorzien zijn van ventilatie aan de hand van RWA. Deze RWA-systemen worden in het dak boven de traphal geplaatst. Rookafvoer in trappenhallen is verplicht sinds het Koninklijk Besluit van april 2008. Daarnaast dienen de RWA-systemen CE gecertificeerd zijn en conform zijn met de EN 12101-2-norm. In trappenhallen bevinden rookluiken zich veelal op het hoogste punt. De rookluiken worden door de brandweer gebruikt om de ruimtes te verluchten.
RWA-systemen bestaan er in alle mogelijke uitvoeringen. De RWA-systemen in de traphallen kunnen verlopen via handmatige bediening, maar automatische bediening is dan veelal doeltreffender. Onder meer gemotoriseerde RWA-installatie met een openingshoek hoger dan 140 graden kunnen aan de top van traphallen gemonteerd worden volgens de geldende EN-normen. Ook mechanische ventilatie via een overdruk- of onderdruksysteem kan een oplossing bieden. Voor in trappenhallen wordt veelal gekozen voor RWA met overdrukinstallatie. Door in de trappenhallen een overdruk te creëren, kunnen deze vrij blijven van rook en blijven deze dus als vluchtweg en toegangsweg dienen.
Elk RWA-systeem is ontworpen voor rookbeheersing met als doel om de rook in de ruimte zo vlot als mogelijk te verwijderen. Dit om zowel schade aan de ruimte als bij aanwezige personen te minimaliseren. Want bij een brand is het vaak niet het vuur maar de rook die de meeste schade aanricht en de meeste slachtoffers maakt. Daarom is rookafvoer dan ook uiterst belangrijk. Daarnaast dient men er bij industriële omgevingen ook extra rekening mee te houden dat ook de giftige rook en hoge temperaturen veel schadelijke gevolgen met zich kunnen meebrengen.
Wanneer RWA voorzien wordt in industriegebouwen dienen deze te voldoen aan de eisen volgens het Koninklijk Besluit rond Basisnormen inzake brand- en explositiepreventie. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om te voldoen aan de vooropgestelde zaken zoals vermeld in de wetgeving. De werkgever kan zich hierin laten bijstaan door de preventieadviseur. Soms kan er bij grotere projecten of complexere gevallen ook de hulp van een safety engineer ingeroepen worden.
Volgens het Koninklijk Besluit met voorschriften rond brand en explosie dat enkele basisnormen vaststelde ter preventie van brand en ontploffing, wordt aangeraden om nieuwe gebouwen uit te rusten met de nodige RWA. Rookafvoer speelt namelijk een heel belangrijke rol bij het beperken van rookschade, alsook bij het bewerkstelligen van een veilige interventie en een vlotte evacuatie. Bij hoge gebouwen van groter dan 25 meter is een RWA-installatie dan ook verplicht, evenals bij industriegebouwen. Hierop zijn wel nog enkele uitzonderingen. Alle informatie is terug te vinden in het Koninklijk Besluit. Ook dienen de RWA-systemen CE gecertificeerd te zijn en conform te zijn met de EN 12101-2-norm. Daarnaast dient er ook periodiek onderhoud en controle voorzien te zijn op de RWA-installaties.
RWA staat voor Rook- en Warmte Afvoer waarbij een RWA-installatie een actief brandbeveiligingssysteem vormt. Concreet gaat het bij zo een RWA-installatie om een opening in het dak dat bedoeld is om zowel rook als hitte zo snel als mogelijk af te voeren uit de ruimte. Hierbij dient een RWA-installatie vooral voor het bewerkstelligen van de veiligheid van personen in een gebouw. Het wordt dan ook veelal toegepast op de werkvloer, in grotere ruimtes en in traphallen van appartementsgebouwen. Hierbij dient een RWA-installatie ook afgestemd te zijn op de het gebouw en de ruimte zelf. Zo kan je bij Decorit kiezen voor diverse specifieke RWA-systemen voor een efficiënte rookafvoer, onder meer voor gebruik in industriegebouwen en voor gebruik in trappenhallen.
Wanneer er brand ontstaat in een gebouw is het zaak de rook en warmte zo snel als mogelijk af te voeren. Hier speelt een RWA-installatie een belangrijke rol bij om deze rook en warmteafvoer doeltreffend te laten verlopen. Bij het ontstaan van brand vormt namelijk niet zozeer het vuur zelf de grootste gevaar, maar zijn eerder de rook, warmte en ontsnapte giftige dampen veelal de grootste bedreiging. Bij brand vallen de meeste slachtoffers dus niet door de brand zelf maar als gevolg van de hete en giftige rook. Concreet zorgt RWA voor een efficiënte afvoer van rook en warmte bij brand. Maar met zijn ventilerende functie wordt met een RWA-installatie niet alleen rechtstreeks de veiligheid van de aanwezigen in de ruimte verhoogd, maar zorgt het mede voor het creëren van een aangenamere omgeving in het gebouw. Genoeg redenen dus om ook te investeren in een goed werkend RWA-systeem voor rookafvoer.
Een RWA-installatie kan rook en warmte meten. Hierdoor kan het systeem automatisch in werking treden zodra de intensiteit van de rook of warmte binnen de ruimte te groot wordt. Op dat moment zal de dakopening zich openen zodat hete rookgassen afgevoerd worden en er een rookvrije vluchtweg kan ontstaan. Op deze manier kunnen personen in de ruimte extra tijd krijgen om het gebouw te ontvluchten en zichzelf in veiligheid te brengen. Daarnaast biedt het systeem ook hulp bij de evacuatie die uitgevoerd wordt door toegesnelde brandweerlieden. Zo zorgt de installatie ervoor dat de brandweer voldoende zicht krijgt om zich in de ruimte te begeven en de om de brandhaard te lokaliseren zodat zij deze doeltreffend kunnen blussen. Ook interesse in een RWA-installatie op maat van uw wensen en infrastructuur voor een snelle en goede rookafvoer? Neem dan gerust contact op met Decorit, uw ervaren partner in deze materie.
Iedereen is het er over eens dat brand een groot gevaar betekent. Echter wordt hierbij veelal het vuur zelf als het grootste gevaar gezien. Maar in de meeste gevallen vormt net de rookontwikkeling de grootste bedreiging. Doordat een RWA-installatie voorzien is van een automatisch brandbeveiligingssysteem kan het meteen in werking treden zodra zich rook of hitte ontwikkelt in de ruimte en dit door het apparaat wordt gedetecteerd. Vrijgekomen rookgassen kunnen in slechts enkele minuten tijd de lucht in een gebouw gaan vullen. En ook de temperaturen kunnen zo snel oplopen. Deze snelle rookverspreiding bemoeilijkt het voor de aanwezige personen om te vluchten. Rook en warmte afvoer is dus van cruciaal belang wanneer een brand ontstaat in een gebouw. Wenst u ook graag in efficiënte RWA te investeren voor een optimale rookafvoer, reken dan gerust op Decorit.
RWA-installaties hebben als doel om zowel het gebouw, de inboedel, als de aanwezigen zo goed mogelijk te beschermen tegen de immense schade die door rook en hitte kan ontstaan. Het is de bedoeling dat een RWA-installatie in geval van brand er kan voor zorgen dat rook en warmte zo doeltreffend mogelijk uit de ruimte worden afgevoerd. RWA maakt als systeem voor rookafvoer dan ook deel uit van een brandpreventieplan dat niet mag ontbreken voor uw organisatie. Een plan tot brandveiligheid omvat onder meer de beheersbaarheid, schadebeperking en aanwezigheid van vluchtroutes. Met een RWA-installatie geniet u een betere veiligheid voor alle aanwezigen in het gebouw. Alsook is er minder risico op beschadiging van het gebouw en de inboedel. Gespecialiseerd in RWA-installaties vindt u bij Decorit vast een systeem dat perfect aansluit op uw wensen en dat op maat is van het gebouw en de ruimte. Door te rekenen op onze specialisatie bent u zeker van een goede rook en warmteafvoer.
Doordat een RWA-installatie ervoor zorgt dat rook en hitte die vrijkomen bij brand zo efficiënt mogelijk uit de ruimte ontsnappen, kan de ruimte snel en maximaal geventileerd worden in geval van brand in het gebouw. De kwaliteit van de RWA-installaties wordt hierbij verzekerd door het voorzien van de nodige certificaten die een correcte en veilige werking garanderen. Zo is volgens het Koninklijk Besluit bepaald dat wordt aangeraden om gebouwen uit te rusten met een goed werkend RWA-systeem om rookschade te beperken. Daarom is bij hoge gebouwen een RWA-installatie verplicht die CE-gecertificeerd is en conform is volgens de EN 12101-2 norm. Ook dienen deze te worden onderworpen aan een periodiek onderhoud en regelmatige controle. Door hierop toe te zien, wordt de veiligheid in gebouwen verder verzekerd. Kies ook voor een kwalitatieve en veilige RWA-installatie en neem hiervoor gerust contact op met Decorit zodat u zeker bent van een goede rook en warmte afvoer in elke ruimte.
Bij Decorit kan je kiezen voor een lichtkoepel met RWA, een lichtstraat met RWA, een platdakvenster met RWA en een dakvlakvenster met RWA. Zo vind je vast wel een RWA-toepassing die perfect bij je project past. RWA speelt een heel belangrijke rol in rookafvoer en warmteafvoer en is zo van cruciaal belang in de strijd bij brand en rookontwikkeling. Daarom kan het ook voor uw project interessant zijn te kiezen voor passende rookafvoersystemen. Ben je er nog niet aan uit, vraag dan gerust advies aan onze ervaren medewerkers, zij staan jou graag bij met professioneel advies bij het kiezen van de juiste rookafvoersystemen.
RWA-systemen bieden diverse opties afhankelijk van de gekozen toepassing. Zo bieden onze RWA-systemen keuze uit rook- en warmteafvoersystemen met ventilatiefunctie met zowel automatische alarmopening als optionele opening voor dagelijkse ventilatie. Maar ook uit ontrokingsluiken die zowel natuurlijk licht en ventilatie bieden, evenals ontrokingsluiken die automatisch openen door detectievoorziening of door manuele activatie. RWA kan hierbij ingezet worden als oplossing voor onmiddellijke warmteafvoer en/of rookafvoer, en biedt daarnaast ook veelal de bijkomende veiligheid van het bieden van natuurlijk daglicht in de ruimtes.
Voor elke RWA-toepassing is er keuze uit diverse uitvoeringen. Zo kan je kiezen voor een RWA-systeem met keuze aan materialen. Bij Decorit heeft je onder meer keuze uit Velux ontrokingsluiken met een acrylaat of polycarbonaat buitenschaal, alsook uit lichtstraten uit acrylaat of polycarbonaat, diverse types lichtkoepels met of zonder extra isolatie, lichtkoepels uit pvc en meer. Ben je dus op zoek naar een passend rookafvoersysteem, neem dan zeker een kijkje naar de diverse RWA-installaties bij Decorit, dé RWA specialist. Onze professionele medewerkers helpen je graag verder met hun advies rond rookafvoer, want rook- en warmteafvoer verdienen de nodige aandacht voor het voorzien van veilige ruimtes.