Rook- en warmteafvoersystemen zijn vereist
Rook en warmte afvoersystemen beperken de gevolgen die gepaard gaan met een brand. Daarom zijn ze verplicht in bijna alle industriële gebouwen en in nieuwe gebouwen waarin de compartimenten uitgestrekt zijn over verschillende verdiepingen.
Rook en warmte afvoersystemen afgestemd op hun doel
De rook- en warmte afvoersystemen kunnen afgestemd worden op de ruimtes waar ze voor dienen. Wanneer de RWA functie wordt ingeschakeld, wordt de opening volledig geopend waardoor de rookgassen en warmte bij brand kunnen ontsnappen.
Voor trappenhallen bestaan koepels die 160 graden openen met scharniermechanisme. De opening gebeurt automatisch bij brand-, rook-, of warmtedetectie van 70 graden, of wanneer de energiebron wegvalt. De RWA-functie kan ingeschakeld worden met de branddrukknop, de brandsleutelschakelaar, rookdetectie, en de ventilatieschakelaar.
Voor industriegebouwen bestaan koepels die 160 graden openen door open te klappen. De opening gebeurt automatisch bij brand-, rook-, of warmtedetectie wanneer de temperatuursensor 70 graden meet. De brandweer kan eenvoudig de lichtkoepel terug sluiten en openen. Ook hier kan de RWA-functie ingeschakeld worden met de branddrukknop, de brandsleutelschakelaar, rookdetectie, en de ventilatieschakelaar.
Daarnaast bestaan er voor industriegebouwen ook RWA-systemen die geïntegreerd zijn in lichtstraten. Een dubbelwerkende luchtdrukcilinder die gestuurd wordt door een pneumatische sturingskast zorgt voor het openen en sluiten. Hierdoor wordt het opengaande deel 80 cm uit de lichtstraat omhoog geduwd. Zodra het smeltlood op basis van een CO2 patroon 70 graden gewaar wordt, wordt de RWA-positie ingeschakeld. En daarnaast bestaat ook een aluminium lamellensysteem dat in lichtstraten ingebouwd kan worden.
Bij het plaatsen van RWA-systemen in een industriegebouw wordt rekening gehouden met de oppervlaktebepaling, de bepaling van het aantal zones, de keuze van het RWA-systeem, en de berekening van het aantal lichtkoepels.
Rook en warmte afvoersystemen verzekeren veiligheid
Gekeurde rookafvoersystemen hebben een positieve veiligheid. Hierdoor behoudt de installatie zijn RWA-functies, ook als de energiebronnen falen. Verschillende van deze rook en warmte afvoersystemen openen automatisch bij brand. Zo kan de rook en warmte die stijgen, snel via het dak ontsnappen. Zo verhindert RWA dat de rooklaag die naar het plafond stijgt toeneemt, en vereenvoudigt de evacuatie heel wat.
Hierdoor komt een soort evenwicht in de ruimte waardoor de mensen er niet bevangen worden door de rook. Het zorgt er ook voor dat de temperatuur in de ruimtes lager blijft, waardoor vlamoverslag beperkt wordt. Het zorgt er voor dat de aanwezige personen in de ruimte efficiënter kunnen geëvacueerd kunnen worden, en de brandweer sneller kan ingrijpen.
Rook en warmte afvoersystemen bieden opties
Er bestaan natuurlijke rook- en warmteafvoer systemen. Deze zijn energiezuinig en efficiënt. Deze RWA systemen werken op basis van thermiek. Er bestaan ook RWA systemen met klapramen en kleppenverluchters. Afhankelijk van de toegepaste ruimte, kan men voorkeur geven aan andere RWA systemen gespecialiseerd voor een bepaalde sector.
Bekijk zeker het aanbod aan lichtkoepels, lichtstraten, gevelpanelen, en RWA (rookafvoersystemen) bij Decorit.